The effect of 2-morpholino-5-phenyl-6H-1, 3, 4-thiadiazine hydrobromide on the change of hematological indices of rats with alloxan diabetes

Cover Page


Cite item

Full Text

Abstract

The article presents data on the eff ect of substituted 1, 3, 4-thiadiazine on the change in hematological parameters of rats with alloxan diabetes. It was found that the synthetic compound L-17 has the ability to correct hematological disorders in rats with alloxan diabetes.

About the authors

V. . Emelyanov

Ural Federal University named after the first President of Russia B.N. Yeltsin

Author for correspondence.
Email: noemail@neicon.ru
Russian Federation

S. . Brilliant

Institute of immunology and physiology of URO Russian Academy of Sciences; Institute of medical cellular technologies

Email: noemail@neicon.ru
Russian Federation

I. . Gette

Institute of immunology and physiology of URO Russian Academy of Sciences

Email: noemail@neicon.ru
Russian Federation

I. . Danilova

Institute of immunology and physiology of URO Russian Academy of Sciences; Ural Federal University named after the first President of Russia B.N. Yeltsin; Institute of medical cellular technologies

Email: noemail@neicon.ru
Russian Federation

Yu. . Klyueva

Ural Federal University named after the first President of Russia B.N. Yeltsin

Email: noemail@neicon.ru
Russian Federation

L. . Sidorova

Ural Federal University named after the first President of Russia B.N. Yeltsin

Email: noemail@neicon.ru
Russian Federation

T. . Tseitler

Ural Federal University named after the first President of Russia B.N. Yeltsin

Email: noemail@neicon.ru
Russian Federation

References

  1. Волчегорский И. А., Тишевская Н. В., Дементьева Е. В. Антианемическое действие реамберина в остром периоде аллоксанового диабета у крыс // Экспериментальная и клиническая фармаколо-гия. 2008, 71, 6, 23-27.
  2. Данилова И. Г., Гетте И. Ф., Булавинцева Т. С. Способ моделирования аллоксанового диабета. Патент РФ №2534411.2014.
  3. Емельянов В. В., Саватеева Е. А., Сидорова Л. П., Цейтлер Т. А., Булавинцева Т. С., Гетте И. Ф., Данилова И. Г., Максимова Н. Е., Мочульская Н. Н., Чупахин О. Н., Черешнев В. А. Коррекция метаболических нарушений при аллоксановом сахарном диабете производными 1,3,4-тиадиазина // Российский иммунологический журнал. 2015, 9(18), 2(1), 487-489.
  4. Емельянов В. В., Леонтьев Д. В., Ищенко А. В., Булавинцева Т. С., Саватеева Е. А., Данилова И. Г. Атом но-силовая микроскопия эритроцитов и метаболические нарушения при экспериментальном сахарном диабете и его коррекции липоевой кислотой // Биофизика. 2016, 61, 6, 922-926.
  5. Казаков В. Я., Постовский И. Я. Синтезы и некоторые реакции 4-замещенных тиосемикарбазидов. Доклады Академии Наук СССР. 1960, 134, 4, 824-827.
  6. Сидорова Л. П., Перова Н. М., Егорова Л. Г., Нови- кова А. П. Изучение реакционной способности
  7. ,3,4-тиадиазинов в кислой и щелочной средах при трансформации в пиразолы // Тезисы I Все-союзной конференции по теоретической органической химии. Волгоград, 1991, 232.
  8. Чупахин О. Н., Сидорова Л. П., Перова Н. М. и др. 2-аминопропилморфолино-5-арил-6H-1,3,4-тиадиазины, дигидробромиды и 2-амино про пилмор фолино-4-арилтиазолы, гидробромиды, обладающиеантиагрегантным действием. Патент РФ №2456284. 2012.
  9. Shestakova S. A., Stepanova R. P., Stepanian M. L., Cherniakova D. N. Structural changes in platelets in alloxan diabetes as parameters of their activation in the vascular bed and morphologic features // Tsitologiia. 1999. Vol. 41, № 2. Р. 122–131.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c) 2018 Emelyanov V..., Brilliant S..., Gette I..., Danilova I..., Klyueva Y..., Sidorova L..., Tseitler T...

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

СМИ зарегистрировано Федеральной службой по надзору в сфере связи, информационных технологий и массовых коммуникаций (Роскомнадзор).
Регистрационный номер и дата принятия решения о регистрации СМИ: серия ПИ № 77 - 11525 от 04.01.2002.


This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies